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“Explanation — The persons serving in the Armed Forces of the Union, who on

retirement from service, would come under the category of ‘ex-servicemen’, may be permitted
to apply for re-employment one year before the completion of the specified terms of

engagement and avail themselves of all concessions available to ex-servicemen but shall not
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be permitted to leave the uniform until they complete the specified term of engagement in the

Armed Forces of the Union.”

(b ATAATT WG BRITHAT TGN G BTG AU BRATDIA Hil Alad
STre T 31T d.)

IR 3 0T AT TR f9RT, 1. 3¢ Iiear WA= A Hrugrd
I TS,

Hd HATSAH fauTT q8a =1 it arsie [fdg Qun wa/sried 1qa
i AT ferep/ToNaToll g sreqdar IS  EDHI-IMT THUE Sl a¥le o
fIART STa]. HATHA fAUITF & T2l ATl JRidd i RIS 103 Heifere fawm
U9, BTG YW, AETR Uifesd], TR dlfesal, Riesl aRvar, dew, ABRS,
D QT U A/ TD HLAT, ITAD I SUHH, ST T G214 M.

e} I Aoty HERTS JAMTATAT www.maharashtra.gov.in Il NEGEIEIER

UGS HRUITT ATST G Tl Heballh 20930830939949009 37T T8, BT 3TN
fSolics WieRe giefiferd Bod BIevdrd Ad 8.

HERTST ISUTeS T SSIMTTAR G 7T,

Digitally signed by DINGLE DINESH
R

D I N G L E DN: c=IN, o=Government of

Maharashtra, ou=GAD,
postalCode=400032,

D I N ES H R st=Maharashtra, cn=DINGLE
DINESH R

Date: 2013.05.10 15:52:24 +05'30'

(& .31.f$7)
SU G, HERTSE 3T
AT : RTSTHT
ad,
9. HI.ISGUTSHTT Ald, .
2. AN AUR g wfed,
3. HAILIUYEHRIT YU dia,
W, d 91, 931/ |1, ISI93] I Grer |,
g, A1 GG g W FED,

I3 Q Ueh! 3


http://www.maharashtra.gov.in/

3 ol SHih: AT ®-909/0.55. 9R¢/9E-3

.
0.
C.
Q.

9o0.
q9.
R.

q3.
9%.

qy.
9%.
90.
9c¢.
aR.
R0,
2.
R.
3.
3.
Ry,
3%

0.
L.

AT | IR G |ieg / g Afea / afed,
* Y§Heh, ST AT, Yeb <A1 3T, Jeg, JARETE, TR,

* JdYd, I AT, AU 3T, Ja3, 3NRATETS, AR,

* Yagd, RIS TR FRNHHR, 45, RIEE, TR,

* Y&, B MY d IU B Y, JaIs, RIS, TR,

* e, AR BIhAdT AN, 4,

* BRI ThIs, e AITHA, H& 3] 9 YT 21T, 4as, 3RS,
IR,

* TRBR] T3, HERTSE TRITHS I AT DRI, {5, RIETE, TR,
g fed, AERTE fduHses afuarasy, (uam 9Rkve) faamved,

s,
« T ARYa, HERTE furries aRrey, (e ) e, g,

* AEIS WIS, B g ATl HERTS -9, 4,

* YEIS WIS, BT d AT HERTSE -, YR,

* fere, 1S S ule ST, Yds,

BEREICUIERCEITH

HEATH®, Alled] d STTAYD A5, HATH, Hdg-800 033,
RERCKINIRECI U CRAERN I BN

qd HETTTRUT eI TR,/

Hd GEATABNI, TRARYGT/ TRUT S I,

T4 fSTegT TR &I BrIBR] IUBR],

TS I AEHS0 , Heod 0T ATdSI-dh IUhH I JIRATIH I

[.l |E!|9

s TR/ BT 95-37

* (=)

755 R Yol



3 ol SHih: AT ®-909/0.55. 9R¢/9E-3

( TO BE PUBLISHED IN THE GAZETTE OF INDIA PART Il SECTION 3(1) )

No. 36034/5/85-Estt (SCT)
Government of India
Ministry of Personnel, P.G. & Pensions
(Department of Personnel and Training)

New Delhi, the 27" October, 1986.

NOTIFICATION

GSR- In exercise of the powers conferred by the proviso to article 309 of the
Constitution, the President hereby makes the following rules further to amend the Ex-
servicemen (Re-employment in Central civil Services and Posts) Rules, 1979 namely :-

1. (1) These rules may be called the Ex-servicemen
(Re-employment in Central Civil Services and Posts) amendment
Rules, 1986.
(2)  They shall come into force on the date of their publication in
the Official Gazette.
2. In rule 2 of the Ex-servicemen (Re-employment in Central Civil Services and

Posts) Rules, 1979 for clause (c) the following clause shall be substituted, namely :-

‘Ex-servicemen’ means a person, who has served in any

rank (whether as a combatant or as a non-combatant) in the
Regular Army, Navy and Air Force of the Indian Union but does
not include a person who has served in the Defence Security
Corps, the Central Reserve Engineering Force, the Lok Sahayak
Sena and the Para Military Forces; and

0] who has retired from such service after earning his/her
pension; or

(i) who has been released from such service on medical
grounds attributable to military service or circumstances
beyond his control and awarded medical or other disability
pension; or

(i)  who has been released, otherwise than on his own request,
from such service as a result of reduction in establishment;
or

(iv)  who has been released from such service after completing
the specific period of engagement otherwise than at his own
request or by way of dismissal or discharge on account of
misconduct or inefficiency, and has been given a gratuity;
and includes personnel of the Territorial Army of the
following categories, namely :-

(1) Pension holders for continuous embodied service;
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(i) Persons with disability attributable to military service;
and
(i)  Gallantry award winners.

Explanation : The persons serving in the Armed Forces of the Union, who on
retirement from service, would come under the category of ‘Ex-
servicemen’, may be permitted to apply for re-employment one
year before the completion of the specified terms of engagement
and avail themselves of all concessions available to ex-
servicemen but shall not be permitted to leave the uniform until
they complete the specified term of engagement in the Armed
Forces of the Union,

Note :- The principal rules were published vide Notification No. GSR-1530, dated
29" December, 1979 in the Gazette of India, Part-ll, section 3, Sub-
section
(i) at pages 3004-3005.

Sd/- x x

(BATA K. DEY)
DIRECTOR (JCA)
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TO BE PUBLISHED IN THE GAZETTE OF INDIA
EXTRAORDINARY, PART SECTION 3(1)

No. 26034/5/85-Estt (SCT)
Government of India
Ministry of Personnel P.G. & Pensions
(Department of Personnel and Training)

New Delhi, the 27" March, 1987.

NOTIFICATION

GSR - In exercise of the powers conferred by the proviso to article 309 of the
Constitution, the President hereby makes the following rules further to amend the ex-
servicemen (Re-employment in Central Civil Services and Posts) Rules, 1979, namely :-

1. (1) These rules may be called the Ex-servicemen (Re-employment in
Central Civil Services and Posts) Amendment Rules, 1987.

(2)  They shall be deemed to have come into force on the 15™ day of
November, 1986.

2. In rule 2 of the Ex-servicemen (Re-employment in Central Civil Services and
Posts) Rules, 1979, to clause (c) the following proviso shall be added, namely :-

‘Provided that for the period commencing on the 15" day of November, 1986 and
ending with the 30" day of June, 1987, any person who has been released :-

(@) at his own request after completing 5 years’ service in the Armed Forces
of the Union;

or
(b)  after serving for a continuous period of six months after attestation,

otherwise than at his own request of by way of dismissal or discharge on
account of misconduct or inefficiency or has been transferred to the
reserve pending such release;

shall also deemed to be an ex-serviceman for the purpose for this clause.

NOTE :- Principal rules were published vide Notification No GSR 1530, dated the
29™ December, 1979 and subsequently amended vide notification No.
GSR-973 dated the 15" November, 1986 in the Gazette of India, Part-I|
Section-3, Sub-section ().

Sd/- x x
(Bata K. Dey)
DIRECTOR (JCA)
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No. 36034/5/85-Estt (SCT)
Government of India
Ministry of Personnel, Public Grievances and Pension
Department of Personnel and Training

New Delhi, dated 14™ April, 1987.

OFFICE MEMORANDUM

Subject :- Recommendation No. 15.2 of the High Level Committee the
Problems of Ex-servicemen — Re vision of the definition of ‘Ex-
Servicemen’ in the Ex-servicemen (Re-employment in
Central Civil Services and Posts), Rules, 1979.

The undersigned is directed to say that the High Level Committee on the
Problems of Ex-servicemen recommended the following definition of the term ‘Ex-
servicemen’ :-

“An ‘ex-servicemen’ means a person, who has served in any rank whether as a
combatant or non-combatant in the Regular Army, Navy and Air Force of the Indian
Union and

0] who retired from such service after earning his/her pension; or

(i) who has been released from such service on medical grounds attributable
to military service or circumstances beyond his control and awarded
medical or other disability pension; or

(i)  who has been released from such service after completing the specific
period of engagements, otherwise than at his own request or way of
dismissal or discharge on account of misconduct or inefficiency. and has
been given a gratuity; and includes personnel of the Territorial Army of the
following categories, namely :-

0] Pension holders for continuous embodies service;
(i) Persons with disability attributable to military service;

and
(i)  Gallantry award winners.”

After careful consideration the Government have opted the above
definitionrecommended by the High Level = Committee. However, it may be
observed that in the new suggested definition certain categories of personnel
which have served in the Armed Forces of the Union have been excluded for
consideration as ex-servicemen, whereas certain additional categories of Territorial
Army personnel have been added in the revised definition. The Notification containing
the revised definition was issued on 27" October, 1986, and published in the Official
Gazette on 15™ November, 1986. The Notification gives effect to the new definition
from the date its publication, but since some of the categories were excluded without
adequate publicity, the effect of the earlier notification 27" October, 1986 has been
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stayed by issuing another Notification dated 27" March, 1987 (copy enclosed) in which
the date of effect has been indicated as 1 July, 1987. The net effect is that the
following two categories of personnel, who were included in the pre-revised definition of
‘Ex-servicemen’ will now cease to be treated as ex-servicemen with effect from 1% July,

1987; as will be seen from the following proviso, namely :-
“Any person who has been released :-

(@) at his own request after completing 5 years’ service in the
Armed Forces of the Union;

or

(b)  After serving for a continuous period of six months after attestation,
otherwise than at his own request or by way of dismissal or
discharge on account of mis-conduct or inefficiency or has been
transferred to the reserve pending such release;

Shall also deemed to be an ex-servicemen for the purposes of this clause.”

3. Territorial Army Personnel will however be treated as ex-servicemen with effect
from 15" November, 1986.

4, Ministry of Finance etc ,, are, therefore, requested to bring contents of this Office
Memorandum to the notice of all the appointing authorities under their administrative
control and ensure that there is no laxity on the part of the authorities implementing the
above instructions.

Sd/- x x

(Bata K. Dey)
Director (JCA)
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